Zobne zalivke - plombe

Delamo samo z belimi materiali
Zobne zalivke - bele plombe

Plombe v barvi zoba so varnejša in bolj privlačna alternativa starim srebrnim plombam, ki vsebujejo živo srebro, ta pa je živčni strup. Kompozitne bele plombe uporabljamo pri popravilu zob s karioznimi defekti ali pa z njimi zamenjamo izrabljene in neustrezne stare plombe. Na voljo imamo velik izbor odtenkov belih plomb, tako lahko izkušen kozmetični zobozdravnik z natančnim usklajevanjem barve novih belih plomb z barvo vaših zob naredi bele plombe, ki so skoraj nevidne. Kompozitne obnovitve so varne in učinkovite ter končane v enem obisku. Če boste odstranili srebrne zalivke in jih zamenjali z belimi, boste imeli prijetnejši, zdrav in bolj naraven nasmeh.

Bele zalivke - plombe

V naši zobni ordinaciji izdelujemo izključno bele zalivke (plombe) oz. zalivke v barvi zoba. Sodobni tehnološki postopki izdelovanja belih zalivk nam namreč omogočajo princip minimalnega brušenja zoba in tako ohranimo več zdrave zobne mase. To je poleg estetskih in tudi zdravstvenih dejavnikov bistvena prednost belih zalivk. Velik izbor odtenkov belih plombirnih kompozitnih materialov omogoča, da vam lahko z natančnim usklajevanjem barve kompozita z barvo vaših zob naredimo bele zalivke, ki jih skoraj nemogoče ločiti od barve vaših zob.

Tudi življenjska doba zoba je pri izdelavi bele zalivke v primerjavi s črno, daljša. Zaradi minimalnega brušenja zoba se ohrani bistveno več zobne mase kot pri klasičnemu načinu izdelave amalgamske zalivke. Tako se preloži morebitna nadaljnja protetična oskrba zoba.

Morda vas zanima tudi:

Keramične bele plombe

Zobni inlayi in onlayi so obnovitve zoba, ki se uporabljajo za popravljanje zadnjih zob z večjo stopnjo destrukcije. Izdelata se v laboratoriju iz porcelana in sta zdravju popolnoma neškodljiva izdelka. Lahko se uporabljajo tudi za obnavljanje zob, ki so počeni ali zlomljeni, v primeru, da poškodba ni preveč resna in bi bila zato potrebna zobna prevleka. Inlayi in onlayi so običajno narejeni iz porcelana, lahko pa so iz kompozitne smole ali zlata. Ker jih lahko izdelamo iz materialov v barvi zoba, se inlayi in onlayi pogosto uporabljajo namesto kovinskih zalivk za ljudi, ki si želijo bolj naraven nasmeh.

Inlay je podoben plombi, umeščen je med vrške zoba, onlay pa je obsežnejša obnovitev, ki se razteza preko enega ali več vrškov. Za vstavitev inlaya ali onlaya, sta potrebna vsaj dva obiska. Pri prvem se zob pripravi za inlay/onlay s tem, da se odstrani poškodovan oziroma kariozen del zoba. Da zagotovimo popolno prileganje in ustrezen ugriz, vzamemo odtis zob in ga pošljemo v zobotehnični laboratorij za izdelavo inlayev. Do naslednjega obiska vam vstavimo začasno plombo. Pri naslednjem obisku vam odstranimo začasno plombo in preverimo inlay/onlay. Če inlay/onlay ustreza vsem zahtevam, ga prilepimo na zob z adhezivno tehniko, preverimo višino in zgladimo vse površine. Zaradi posebne adhezivne tehnike lepljenja inlayi/onlayi ojačajo zob do 80%.Ta tehnika zagotavlja obstojnost inlayev/onlayev od 10-30 let in predstavlja odlično alternativo velikim plombam.