Zdravljenje zob

Kaj je granulom?
Vsak zob ima vsaj en zobni kanal, največ pa štiri. Kanali zoba segajo od centralnega dela zoba do konca zobnih korenin, kjer se z majhno odprtinico odpirajo proti okolni kosti. Vsak kanal vsebuje živec, ki oživčuje zob. Po živcu se vnetje širi iz ustne votline in doseže majhno odprtinico na koncu korenine. Ko vnetje prestopi odprtinico in nastane granulom (vnetje v kosti okoli korenine zoba), takrat začne zob boleti. Endodontski postopek zdravljenja zoba torej zajema odstranitev vnetega živca in mehansko in kemično obdelavo zobnega kanala ter medikamentozno zdravljenje granuloma. Kadar posameznik začuti bolečino v zobu ali pa ima globoko luknjo, je potrebno določiti ali je potreben postopek zdravljenja kanala zoba. Ko se pojavi bolečina, ki je simptom obolenja zobnega kanala, je pomembno, da se čimprej obišče zobozdravnika. Najprej bomo naredili rentgenske slike, s pomočjo katerih bo mogoče ugotoviti, kako velika je poškodba. Luknja se pogosto nahaja v bližini pulpe in je pulpa že okužena. V tem primeru bo postopek zdravljenja kanala zoba odpravil bolečino in odstranil okuženo tkivo. Če ne boste zdravili okužbe zoba, lahko pride do izgube zoba, v tem primeru pa boste potrebovali zobni vsadek ali zobni mostiček.

Postopek zdravljenja se začne z odstranjevanjem poškodovanih delov zoba. Postopek izvajamo v lokalni anesteziji, tako da zdravljenje kanala zoba ni boleče. Odstranimo vso vneto in prizadeto živčno tkivo iz zobnih kanalov. Ko je tkivo pulpe zoba odstranjeno, zobozdravnik nekoliko razširi kanal zoba, s tem odstrani morebitno preostalo okuženo tkivo, kanal pa je tako pripravljen za polnjenje. Notranjost zoba se tudi kemično razkuži. V kanale vstavimo zdravilo na bazi kalcijevega hidroksida ali antibiotično pasto. Zdravilo zamenjamo po približno tednu dni pustimo jih učinkovati zopet en teden in če je vnetje pozdravljeno, je sedaj zob pripravljen za polnjenje.  Kanale zopet očistimo in razkužimo, nato napolnimo z materialom podobnim gumi, ki se imenuje »gutta-percha« in predstavlja dokončno polnitev kanalov. Preostalo odprtino v zobu zapremo z začasno zalivko. Pri naslednjem obisku preverimo uspešnost polnitve z rentgensko sliko in vam vstavimo stalno plombo ali zob ojačamo z zatičem in prevleko.

Za zdravljenje zobnega kanala po krivem velja, da je boleče. Bolečino povzroča vnet živec, ki pa ga s postopkom zdravljenja odstranimo. Tako odpravimo bolečino, ki jo povzroča poškodovan zob in odstranimo okuženo tkivo. zob pa prekrijemo s plombo zobno prevleko. Zob na kateremu je bil izveden postopek zdravljenja zoba, ne bi smel povzročati bolečine in mora biti strukturno močan. Bolečina po postopku je sicer možna, a mine v dnevu ali dveh in ni zelo močna.