kovinsko-keramična prevleka 
 Kovinsko keramična prevleka pod lučjo iz notranje smeri:
 polno porcelanska prevleka
 Polno porcelanska prevleka pod lučjo iz notranje smeri:

Krona ali prevleka je izraz v zobozdravstvu, ki pomeni popolno obnovitev zoba. Obliko ji določi zobozdravnik, izdela pa se v zobotehničnem laboratoriju (sedaj tudi že v aparatu CAD-CAM). Prevleke so lahko polno keramične ali kovinsko keramične. Uporabljajo se plemenite kovine, ki imajo večjo vsebnost zlata, platine ali paladija. Zaradi vsebnosti teh elementov se bolje vežejo na porcelan, povzročajo manj alergij, ker ne vsebujejo niklja. Polno porcelanske prevleke uporabljamo predvsem ne sprednjih zobeh, kovinsko keramične pa na zadnjih, saj le-te bolje prenašajo večje sile pri žvečenju.

Ni lahko najti materiala, ki je estetsko zanimiv in dovolj odporen, da vzdrži sile, ki nastopijo pri žvečenju.  V zadnjih letih je revolucijo v zobozdravstvu naredil cirkonijev dioksid.

Osnovna značilnost in prednost je odlično lomljenje svetlobe in transparentnost barv, ki je podobna naravni barvi zobne krone. Poleg tega cirkonijev dioksid karakterizira izjemna mehanska odpornost, ki je na nivoju prej uporabljene kovine.

V zobozdravstvu se zobna prevleka ali zobni mostiček iz cirkonijevega dioksida imenuje kar cirkonij. Prevleke izdelane iz cirkonija imajo tanjše stene, zato ni potrebno obrusiti več zoba. Ker v zobni kroni ni kovine, je ta prijaznejša do dlesni. Cirkonij je prav tako prijazen do ostalih naravnih zob zaradi manjše obrabe le teh. Prav tako ni možnosti nastanka elektrokemičnih reakcij, ki pa se lahko pojavijo pri kovinsko keramičnih prevlekah.

Postopek izdelava za pacienta je enak kot pri izdelavah ostalih zobnih prevlek. Potrebna sta dva obiska v naši ordinaciji, kjer vam ob prvem obisku pripravimo zob, vzamemo odtis, namestimo začasno zobno prevleko. Čez 5 dni vam dokončno cementiramo cirkonijevo vašo novo zobno prevleko.

Alternativa klasičnim zobnim aparatom

Nevidni zobni aparati

Invisalign FULL 4500 €
(oba zobna loka - neomejeno alignerjev)

Invisalign LITE 2400 €
(en zobni lok- do 14 alignerjev)

Brezplačni pregled brez obveznosti za nadaljnjo terapijo!


Prijave na pregled sprejemamo na
041 667 254