Zobni vsadki - implantati

Pogosta vprašanja

PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
 

Zobni vsadki iz titana in titanovih zlitin zaradi izjemnih mehanskih lastnosti in dolgoročnega kliničnega uspeha veljajo za zlati standard v implantologiji. Vendar je glavna pomanjkljivost titanovega vsadka temno siva barva, ki je občasno lahko vidna skozi sluznico. To vpliva na estetske rezultate, zlasti na tankih predelih sluznice in na sprednjem območju zob. Zaradi teh lastnosti se je izkazalo, da je keramični zobni implantat vedno bolj priljubljena možnost zdravljenja, ki je zasnovana v pričakovanju boljšega estetskega rezultata za pacienta.

Kaj predstavlja keramika/cirkonij?

Z vstopom cirkonija na področje zobne implantologije se je ta izkazal kot obetaven material z dobrimi mehanskimi lastnostmi, visoko biokompatibilnostjo in odlično estetiko. To je spodbudilo raziskovalce, da raziščejo njegovo možno uporabo kot material za vsadke Straumann®. Le ta je vzpostavil inovativen proizvodni postopek, pri katerem se vsak posamezen vsadek iz Straumann® Implant System mehansko preizkusi, preden zapusti proizvodnjo. Cirkonij keramika se je izkazala za privlačno alternativo titanu brez kovin, saj ima boljšo odpornost proti koroziji in obrabi, odlično upogibno trdnost in poleg tega še tlačno trdnost. Zobni implantati iz cirkonijevega dioksida lahko dlje časa zdržijo okluzijske obremenitve. 

Je cirkonij enako dober kot titan?

Eno najpomembnejših meril za uspeh zdravljenja zobnega vsadka je osteointegracija (integracija implantata z zobno kostjo), ki je neposreden strukturni in funkcionalni vmesnik med živo kostjo in površino nosilnega vsadka. Apozicija kosti poteka na različnih vrstah površin vsadka in je zelo odvisna od površinske topografije zobnega vsadka. Najvišja stopnja stika med kostjo in vsadkom (BIC) je povezana z zmerno hrapavimi površinami, zato je bilo ključnega pomena pridobiti ustrezne vrednosti hrapavosti površin na cirkonijevih vsadkih. Za površino sistema za keramični vsadek Straumann® PURE (ZLA®) so značilne hrapavosti, podobne tistim za vsadke Straumann s površino SLA®9, splošno znano iz optimalne površinske topografije, ki povečuje BIC in olajšajo oseointegracijo (integracijo kosti. z implantatom).

Je beli implantat biokompatibilen?

Biokompatibilnost materiala za zobni implantat je odvisna od njegovih kemijskih, fizikalnih in strukturnih lastnosti, ki lahko vplivajo na odziv celic na vmesnem predelu tkiva in materiala. Z raziskavami je bilo ugotovljeno, da je hrapavi Y-TZP primeren substrat za proliferacijo in širjenje osteoblastičnih celic Cirkonij ni imel citotoksičnega učinka na osteoblaste in je celicam omogočil rast in razvoj. V primerjavi s površinami titana, je površina cirkonijevega dioksida pokazala povečano absorpcijo fibrinogena in trombogenost trombocitov. Študije o adheziji bakterij na cirkonijevi površini so ugotovile večjo stopnjo integracije mehkih tkiv okoli keramičnega vsadka kot titana, v treh letih pa so poročali o idealnem deležu papile-krone okoli vsadkov iz cirkonija.

Kaj pa estetika?

Večina pacientov obravnava zdravljenje kot uspešno, če je po implantološkem posegu zadovoljna s splošnim estetskim videzom. Sistem za keramični vsadek Straumann spominja na naravne zobne korenine, kar je prednost pri bolnikih s tanjšim biotipom sluznice ali visoko nasmejano linijo ustnic.

Pregled barve mehkih tkiv pred vsadkom je nakazal, da lahko na izid končne barve vplivajo tako zobni implantat, kot material za oporo. Keramične zobne komponente v primerjavi s kovinskimi zagotavljajo boljše ujemanje barv med peri-vsadkovnimi mehkimi tkivi in ​​mehkimi tkivi okoli naravnih zob. V številnih kliničnih študijah so poročali o odličnih estetskih rezultatih in tvorbi papile okoli keramičnih vsadkov, tudi za zahtevne indikacije.

Želite več informacij o možnostih belih keramičnih zobnih implantatov?

Pokličite nas